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Fellowships to Belarusian lecturers, scientists, and PhD students  

at EU higher education and research institutions 2024 

EU4Belarus - SALT II 

 

Questions and Answers 

Question 1:  
 
Do I understand correctly that under the current call the location of the fellowship could be 
any EU country/city, including the current place of residence of the applicant? 
 
Answer 1 
 
Yes, the fellowship call allows for a fellowship in any EU country/city, including the applicant's current 
place of residence.  
 
However, the fellowship call has a requirement of institutional mobility. According to the Guidelines 
for grant applicants (Section 2.1.2), applicants may not receive grant assistance for “fellowships at 
the same higher education institution or research centre where an applicant has been an employee, 
a doctoral student, or a research fellow (regardless of its funding source) since August 2020.” 
Therefore, if you plan to apply for a fellowship in your current place of residence, you must not have 
had any prior working or academic relationship with the proposed host institution since August 2020. 
 
Question 2:  
  

a) Can the National Museum in Warsaw be the host organization? 
b) Can I, living in Poland, apply to a Polish institution? 

 
Answer 2 
 

a) The Guidelines for grant applicants (Section 2.1.2) require that actions take place “in one of 
the accredited European higher education institutions and/or research institutions with an 
evidence-based track of academic history in the EU member states.” If the National Museum 
has a research centre or a research department, which would meet the aforementioned 
requirements, it could potentially qualify as a host institution.  

b) Yes, it is not necessary to move to a different city/country for this fellowship call. Please look 
at the response to Q1 for more information. 
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Question 3:  
 
I had to leave Belarus and am currently staying in Warsaw. Would selecting a host institution 
located in Warsaw conflict with the conditions of this call for proposals? 
 
Answer 3 
 
In short, if you live in Warsaw, a host institution in Warsaw is eligible as long as you have not had a 
prior working or academic relationship with that institution. You would not be eligible for the 
fellowship if you are or were an academic employee or had a fellowship in such a host institution. 
Please see the response to Q1 for more information. 
 
Question 4:  
 
I am currently finishing my work within the framework of the Fellowship „Support for Advanced 
Learning and Training – EU4Belarus-SALT II”. It ends in January 2025. In this regard, I have a 
question - can I apply for the next SALT competition? 
 
Answer 4: 
 
The Guidelines for grant applicants (Section 2.1.2) state that applicants are not eligible for “a second 
or subsequent Fellowship from “Support to Advanced Learning and Training (EU4Belarus – SALT II)” 
Action for the same recipient.” Unfortunately, if your current fellowship is under the SALT II 
programme, you cannot apply for the current fellowship call. However, you may be eligible for the 
upcoming academic research grant call under the SALT III programme. Please monitor the website 
www.EU4Belarus/info for new announcements. 
 
Question 5:  
 

a) I am currently residing in Switzerland. Would it be possible for me to apply? I left 
Belarus in May 2021, and I resided in different EU countries (Germany, Hungary, and 
Lithuania) from May 2021 until August 2024, when I moved to Switzerland. I would 
arrange that for the time of the scholarship I would be affiliated with an university in 
Germany. 

b) Would it be in order if a German civil society organization (German Society for Eastern 
European Study, or DGO) would assess my level of a threat by the Belarusian regime? I 
relied on their expertise in this area already, and it would be easier for me to organize. 

c) Right now, I am looking for a possibility to draft an English version of my book, which 
was published this year in German. It means, this would be not original research per se. 
At the same time, it won’t be a simple translation of the German original, since for my 
book to appear with a reputable publishing house in UK or US, major revisions in terms 
of its content and style are required. Would such a project be elligible for funding within 
your program? 

 
Answer 5: 
 

http://www.eu4belarus/info
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a) According to the Corrigendum published on the CPVA website, the Guidelines for grant 
applicants (Section 2.1.2) require that applicants must “reside in an EU member state, a 
member of the Schengen Area, the United Kingdom or one of the Eastern partnership 
countries (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Ukraine)”. As a result, if your 
current place of residence is Switzerland, you are eligible to apply. Please also keep in mind 
the additional eligibility requirements that require the fellowship to take place in person in 
European higher education institutions and/or research institutions with an evidence-based 
track of academic history in the EU member states. 
 

b) The Guidelines for grant applicants (Section 2.2.1) outline that “If evidence of persecution by 
the Belarusian authorities on the political grounds is unavailable, letters of reference 
confirming the fact of dismissal, persecution/threat of repressions on political grounds 
provided by organisations and/or representatives of civil society (e.g., human rights 
organizations, representatives of democratic political institutions, diaspora organisations 
etc.) may be accepted.” You may submit a recommendation letter from a civil society 
organisation with your supporting documents. Any and all supporting documents, which 
would confirm any facts of persecution by the Belarusian authorities in any available 
language (English, Belarusian, Russian, Lithuanian, etc.) can be submitted and would be 
analyzed by CPVA and external assessors to confirm the compliance with the requirements, 
listed in the Guidelines. Whether the letter alone is enough will be determined by the 
Selection Committee during the eligibility check based on its content. The contracting 
authority is not in a position to provide a prior opinion on the eligibility of applicants at this 
stage.  
 

c) You can find eligible types of activities outlined in the Guidelines for grant applicants 
(Section 2.1.2). It depends on how you plan and present your action as a project of 
academic exchange and collaboration, how you raise goals and measure incremental 
achievements. You would still need to have an affiliation with a host institution which would 
invite you, support your selected topic, defined efforts and intended deliverables, and have a 
colleague there who would serve in a supervisory role and would be able to sign your 
reports. Lastly, the fellowship covers the livelihood costs of the fellow, and therefore is not 
defined as “funding for a project”. While the applicant’s own expenses (usage of received 
funding) would not be monitored and checked, the fellowship funding is subject to the host 
institution’s signed confirmation that the applicant is performing the fellowship as defined in 
the invitation letter. The contracting authority is not in a position to provide a prior opinion on 
the evaluation of applications.  

 
Question 6:  
 
Can I apply for the "Support to Advanced Learning and Training (EU4Belarus – SALT II)" 
programme if I already have Polish citizenship? I also have Belarusian citizenship. 
 
Answer 6: 
 
According to the Guidelines for grant applicants (Section 2.1.1), the applicants must “be a citizen of 
the Republic of Belarus” with possible exemptions. Dual citizenships are not prohibited. As long as 
you have Belarusian citizenship, your Polish citizenship does not affect your application. 
 

https://cpva.lt/en/documents?_sft_dokumentu-kategorija=implemented-programmes-abroad&_sfm_kvietimas=27063
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Question 7:  
 
Please clarify, in this call for a grant program, a necessary condition is also moving to another 
city where the inviting university is located? Or can the inviting university be located in the 
same city where I live? Thank you. 
 
Answer 7: 
 
In short, moving to another city is not a mandatory requirement for this call but institutional mobility 
is required. Limitations apply, if you had an academic or employment relationship with the 
university in the same city as you live in prior to the planned fellowship. Please see the response to 
Q1 for more information. 
 

 


