2021–2027 m. Europos Sąjungos fondų investicijos

Ant lietuvių stalo – traškūs ir sveiki užkandžiai iš svirplių

2025 m. vasario 21 d.

Penkerius metus veikianti mažoji bendrija „Entogama“ jau šį pavasarį vartotojams Lietuvoje pasiūlys iš svirplių pagamintą užkandį, kuris skonio savybėmis nenusileis bulvių traškučiams, bet, skirtingai nei pastarieji, bus sveikas ir kupinas baltymų maistas.

Pasinaudojusi „Naujos kartos Lietuva“ plano investicijomis, įmonė sukūrė unikalią vakuuminę rotacinę džiovyklę – malūną, kuris svirplius džiovina žemoje temperatūroje ir sumala juos iki labai smulkių miltelių frakcijos. Be to, šis įrenginys įterpia ir skonio priedus, o ateityje, siekiant pagaminti itin stipriomis antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčius produktus, miltelius ir fermentuos.

Teko patiems kurti naują technologiją 

Kaip pasakoja bendrovės vadovas Ridmantas Zelionka, vabzdžių tyrimais, vabzdžių produktų integravimu į maisto vertės grandines, jų populiarinimu ir plėtra užsiimanti įmonė kurti sau reikalingą įrangą ėmėsi, susidūrusi su tokios įrangos trūkumu.

„Iš vabzdžių gaminami produktai – vis dar nišinė sritis, todėl jiems gaminti reikalingos įrangos trūksta, ypač gastronomijai skirtos įrangos. Todėl tą džiovyklę kūrėme, pirmiausia, norėdami išspręsti įrangos problemą, bet tuo pačiu – mūsų kuriamą produktą padaryti įperkamą ir aukštos kokybės. Didžiuojuosi, kad mums pavyko sukurti iš esmės naują maisto matricą su vabzdžių baltymais už prieinamą kainą“, – teigia jis.

Visa paslaptis ta, kad vakuuminė džiovyklė, naudodama tą pačią energiją, svirplius ne tik džiovina, bet ir sumala, įterpia skonius, taip gerokai padidindama gamybos efektyvumą ir sumažindama produkto savikainą. Dirbdami kartu su Kauno technologijos universiteto, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro, VDU Žemės ūkio akademijos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkais, verslininkai ieškojo būtent tokios technologijos, kuri leistų vabzdžių produktus pagaminti ne tik sveikus, įperkamus, bet ir skanius.

Verslo idėja gimė prie pietų stalo 

„Dabar su naujuoju įrenginiu eksperimentuojame ir ieškome naujų jo panaudojimo galimybių. Sumalti milteliai yra labai smulkūs – analogų rinkoje jiems nėra. Jei, pavyzdžiui, pieno miltelių frakcija yra 150-180 mikronų, tai mūsų svirplių miltų frakcija – 30 – 40 mikronų.  Kartu su mokslininkais, norėdami pagaminti stiprų antioksidantą, bandome juos net fermentuoti“, – pasakoja „Entogama“ vadovas.

Paklaustas, kaip gimė šio verslo idėja, R. Zelionka nedaugžodžiauja: prie pietų stalo su draugais. Iš pradžių, pradėję verslą, patys ir augino svirplius, bet dabar juos perka iš vabzdžių auginimu besispecializuojančių ūkininkų.

Vaikai neturi stigmos valgyti vabzdžius  

Pasak R. Zelionkos, Lietuvoje maisto iš vabzdžių pasirinkimas kol kas nėra didelis, bet ir paklausa ribota. Todėl, pirmiausia, valgytojus reikia edukuoti ir į tai įdėti nemažai darbo. Beje, lietuviai nėra išskirtiniai: net 70 proc. Europos vartotojų turi neofobiją naujam maistui.

„Buvome maloniai nustebinti, kai darydami tyrimus ir bandymus, atradome, kad vaikai neturi stigmos valgyti vabzdžius ir iš jų pagamintus užkandžius. Jie ima vabzdžius ir valgo – vaikams patinka šių užkandžių tekstūra ir skonis. Ir tai yra nuostabu, nes nesveikuosius bulvių traškučius jau galime pakeisti maistingu baltymingu ir skaidulų turinčiu sočiu užkandžiu iš svirplių“, – sako verslininkas.

Dalintis

Kitos naujienos

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.