Kaip gimsta verslo ir mokslo bendradarbiavimas, kokios pasaulinės natūralaus, iš vietinių žaliavų pagamintų maisto produktų tendencijos, kokios naudojamos modernios technologijos, padedančios išsaugoti vertingas produktų maistines savybes – tai aktualijos, kuriomis savo veiklą grindžia Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo atviros prieigos centras Babtuose. Kuo jis ypatingas ir draugiškas gamtai?
Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo atviros prieigos centras prisijungė prie renginių ciklo „UžmESk akį“ ir gegužės 10-ąją kviečia į atvirų durų dieną Babtuose.
Šis renginys yra dalis Centrinės projektų valdymo agentūros inicijuotos iniciatyvos, kurios metu visą gegužės mėnesį, nuo 2-os iki 31-os dienos, gyventojai gali nemokamai lankyti įvairius ES lėšomis finansuotus projektus visoje Lietuvoje. Tai puiki proga pažinti inovatyvią, modernią ir europietišką Lietuvą bei dalyvauti įtraukiančiose veiklose.
Siekė mokslo tyrimus pritaikyti verslui
Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo atviros prieigos centro vadovas dr. Česlovas Bobinas pasakoja, kad Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institute nuo seno veikė laboratorija, kurioje buvo testuojamos naujos augalų veislės – kokios jų savybės, ar tinkamos perdirbimui ir kt. Lietuvai tapus nepriklausoma, institutas ieškojo galimybių, kaip padėti žemės ūkiui panaudoti vietines žaliavas.
„Kilo idėja, kad reikia išplėsti laboratoriją, nes atsivėrė plačios galimybės tirti augalų įvairovę – vietiniai vaisiai, uogos, daržovės dažniausiai pasižymi geresnėmis biologinėmis, vertingomis maistinėmis savybėmis nei atvežti iš kitų šalių. Siekėme padėti ūkininkams, kad jie galėtų vystyti verslą, gamintų naujus produktus panaudojant vietines žaliavas ir sukurtų kuo didesnę pridėtinę vertę“, – sako dr. Č. Bobinas.
Pasak centro vadovo, verslui nepatrauklu, kai mokslas atlieka bandymus mėgintuvėliuose, nes jų rezultatai ne visada tiesiogiai pritaikomi gamyboje: „Žinant, kaip sudėtinga mokslo žinias perkelti iš laboratorijos į verslą, kilo idėja sukurti specialią infrastruktūrą – buvo įsteigtas Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo atviros prieigos centras. Labai džiaugiamės, kad šis projektas sulaukė palaikymo ir gavome ES investicijas.“
Atsirado galimybė išbandyti technologijas ir naujas receptūras
Dr. Č. Bobinas pasakoja, kad specialiai centrui buvo užsakyti technologiniai įrenginiai iš gamintojų, kurie aprūpina įranga ir didžiuosius gamintojus: „Įranga ta pati, tik pritaikyta mažiems gamybos kiekiams. Taip atsirado galimybė verslui išsibandyti naujas technologijas ir receptūras, pasigaminti nedidelį kiekį gaminių parodoms ir kt. Be to, mes galėjome pakonsultuoti, suteikti informaciją apie įvairių gamintojų įrangą – kokie privalumai ar trūkumai.“
Tai netipinis projektas, kurį įgyvendinant su projektuotojais kartu dirbo ir mokslininkai, kad patalpos būtų patogios mokslui ir verslui, technologiniai įrenginiai atitiktų mažos gamyklos modelį. Rekonstruotas senasis pastatas pritaikytas maisto produktų gamybai pagal visus higienos reikalavimus.
„Taip pat prie Atviros prieigos centro susikūrė vienas pirmųjų Lietuvoje Nacionalinis maisto ūkio klasteris, kurio tikslas kurti natūralius, be konservantų, biologiškai vertingus produktus“, – sako klasterį kūręs ir šiuo metu jam vadovaujantis dr. Č. Bobinas.
Pasaulinė tendencija – maistas yra vaistas
Dr. Č. Bobinas apgailestauja, kad Lietuvoje ir pasaulyje verslo kryptis – gaminti kuo pigesnius maisto produktus, naudoti konservantus, kad būtų prailgintas galiojimo laikas, mažiau dėmesio skirti produktų kokybei: „Mūsų koncepcija – išeiti iš šio uždaro rato ir gaminti natūralius, žmogaus organizmui palankesnius maisto produktus iš vietinių žaliavų. Pirmieji Lietuvoje pradėjome gaminti liofilizuotus (užšaldytus šaltyje) vaisius, uogas ir daržoves, kurie išlaiko 98 proc. biologiškai vertingų medžiagų. Pastaruoju metu daug dėmesio skiriame fermentuotiems maisto produktams.“
Naujausios technologijos leidžia prailginti produkto vartojimo laiką ir išsaugoti antibakterines savybes, kurios yra palankios sveikatai.
„Važinėjame į tarptautines konferencijas ir žinome pasaulines tendencijas – natūralūs, sveikatai palankūs maisto produktai vis labiau vertinami“, – teigia vadovas.
Kita vertus, tai vis dar nišiniai, brangesni produktai ir tai lemia kelios priežastys. Pirmiausia, trūksta informacijos, pirkėjai nepakankamai domisi produktų sudėtimi, taip pat ir prekybos centrai sunkiai įsileidžia nišinių produktų į savo tinklus.
„Siekiant populiarinti natūralius produktus, svarbu šviesti visuomenę, skleisti informaciją, auklėti vaikus nuo darželio ir mokyklos. Pasaulinės tendencijos rodo, kad ir toliau eisime šia kryptimi, negalime taupyti savo sveikatos sąskaita. Maistas turi būti vaistas“, – sako dr. Č. Bobinas.
Ekskursija ir inovatyvių produktų degustacija
Atvirų durų dienos renginio metu bus pristatomi Atviros prieigos centro sukurti inovatyvūs produktai, sėkmingi verslo ir mokslo bendradarbiavimo pavyzdžiai, taip pat vykdyti nacionaliniai ir tarptautiniai projektai.
„Svečiai turės galimybę susipažinti su centro veiklos rezultatais, plėtojamomis technologijomis ir bendradarbiavimo galimybėmis nacionaliniame ir tarptautiniame kontekste“, – sako LAMMC Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijos vedėjas dr. Jonas Viškelis.
Taip pat vyks mokslo ir verslo sukurtų inovatyvių, sveikų, natūralių maisto produktų degustacija.
Edukacijos ir ekskursijos nemokamos, tačiau dėl riboto žmonių skaičiaus būtina registracija, tad prašome įsivertinti savo dalyvavimo galimybes, o jeigu dalyvauti nebegalėsite – informuokite apie tai kontaktu, nurodytu registracijos formoje.
Daugiau informacijos apie renginį ir registraciją galite rasti čia.
Renginių ciklą finansuoja Europos Sąjunga.
15min.lt ir CPVA informacija